Geplaatst op
Je hebt tientallen vloeropties om in je huis aan te leggen, variërend van eenvoudig tapijt tot sierlijk parket en zelfs marmer. Een van de vloersoorten die je niet al te vaak voorbij hoort komen is de grindvloer. Wellicht komt het vanwege de verschillende termen die ook vaak gebruikt worden om een grindvloer te beschrijven, zoals siergrind, woongrind of natuursteentapijt. In deze blog kijken we naar wat het precies is en wat de voordelen of zijn.
Wat is een grindvloer precies?
Een grindvloer is gemaakt van fijngemalen grindkorrels. Deze grindkorrels worden vervolgens aangebracht op een stabiele ondergrond, vaak samen met een vorm van epoxyhars. Deze grindvloeren kunnen vervolgens geseald worden of open gelaten. Een ‘open’ grindvloer heeft een ruwere afwerking, omdat de poriën van de vloer niet volgegoten zijn met epoxyhars. Zo krijg je een vloer met een wat natuurlijkere uitstraling. Vul je de poriën wel met epoxyhars en/of een laklaag? Dan voorkom je dat er vuil in de openingen komt en kun je bijvoorbeeld een glanzende afwerking creëren. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat een siergrindvloer niet hetzelfde is als losliggend grind wat men gebruikt in tuinen of bij een oprit!
Wat zijn de voordelen van een grindvloer?
Zoals iedere vloersoort heeft grindvloer bepaalde voordelen, waardoor mensen het een aantrekkelijke optie vinden voor in huis. Ten eerste zorgt een open grindvloer dat kleine stofdeeltjes in de openingen verdwijnen, waardoor u er minder van te zien krijgt. Zo lijkt je vloer altijd iets schoner. Dit stof is vervolgens te verwijderen met een stofzuiger. Let wel op dat als er vocht in de openingen is gekomen, dit kan zorgen voor vlekken. Dit is lastiger schoon te maken en kan het beste overgelaten worden aan specialisten. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die een grindvloer reinigen zodat deze er weer als nieuw uitziet. Een dichte of gesealde grindvloer daarentegen is extra onderhoudsvriendelijk, omdat er geen vuil in de poriën kan komen. Daarnaast is de gesealde vloer vochtbestendiger en kan deze prima in badkamers aangelegd worden. Een ander voordeel is dat de vloer eenvoudig, naadloos gelegd kan worden door heel het huis. Je bent namelijk niet gebonden aan specifieke afmetingen of vormen. Dit is voor veel mensen een belangrijk voordeel. Daarbij zijn er diverse afwerkingen mogelijk. Denk aan ruw of glad, mat of glanzend en diverse kleuren!